Propozycje Janusza Kopciała
Janusz Kopciał, redaktor wydawnictwa “Hańcza” chwali smak suwalskiego sękacza i ten wyrób proponuje na Smak Roku.
Propozycje Janusza Kopciała do Podlaskiej Marki Roku 2006:
Kategoria Smak – sękacz suwalski – produkt, który jest w miarę uniwersalny i oryginalny. Receptura jest, co prawda, znana od dawna, ale gdzie indziej nie da się go tak wyprodukować, tak jak tutaj.
Kategoria Miejsce – Suwalszczyzna. Niewielki region, ale bardzo atrakcyjny. Przyroda, powietrze, krajobraz – niewiele jest tak bardzo naturalnych miejsc. Mazury są, jak to się potocznie mówi, „zadeptane”, a Suwalszczyzna jeszcze nie. Tu można się naprawdę zaszyć i odpocząć.
Puszcza Białowieska – miejsce, które może konkurować tylko z Suwalszyczyzną.
Kategoria Pomysł – kwartalnik „Jaćwież” – bardzo ciekawe ponadregionalne pismo, związane z obszarem historycznej Jaćwieży, obejmującej Suwalszczyznę, wschodnią część Mazur oraz, do linii Niemna, tereny obecnej Litwy.
Opera i Filharmonia Podlaska – jedno z najważniejszych miejsc dla kultury i sztuki.